Lees al het laatste nieuws

Aanvragen renovatiepremie kan vanaf 1 december

Wie zijn woning verbouwt zal vanaf 1 december de nieuwe Vlaamse renovatiepremie kunnen aanvragen, een maand later dan verwacht.
De Vlaamse regering zette deze morgen het licht op groen voor de nieuwe regeling.
 
Wie zijn woning renoveert en rekende op een tussenkomst van de Vlaamse overheid moest wat geduld aan de dag leggen.
Sinds 1 december vorig jaar was het onmogelijk geworden om nog een renovatiepremie van maximaal 10.000 euro aan te vragen.
 
De Vlaamse regering wilde het systeem hervormen, maar dat had veel voeten in de aarde.
Vanaf 1 december is het wel weer mogelijk om zo'n tussenkomst te vragen. Vlaams minister van Wonen, Liesbeth Homans ( N-VA) had eerst 1 november vooropgesteld, maar bleek eerder deze week nog steeds te wachten op een advies van de Raad van State. Het was dan ook te kort dag om aanvragen al vanaf 1 november toe te laten. De administratie heeft ook nog geen nieuwe aanvraagformulieren.
De modaliteiten voor de premie zijn wel veranderd.
Wie verbouwt kan nog steeds een tussenkomst vragen van 10.000 euro, maar moet dat doen in twee schijven van elk maximaal 5.000 euro. Tussen de twee aanvragen moet minstens één jaar verlopen en mag hoogstens twee jaar verstrijken.
 
Voortaan komen vier in plaats van zes soorten verbouwingswerken in aanmerking.
Het gaat om:
1.structurele werken aan de funderingen, de muren, de draagvloeren en de trappen
2. werken aan het dakgebinte, de dakbedekking, de goten en afvoer
3. werken aan ramen en buitendeuren en
4. alles wat met de elektrische installatie, het sanitair in de badkamer, het toilet en de centrale verwarming te maken heeft.
Per categorie van werken kan de aanvrager een tussenkomst van hoogstens 2.500 euro bekomen. Wie een inkomen heeft dat lager is dan 29.000 euro kan per categorie van werken een hogere tussenkomst van 3.333 euro bekomen, echter ook slechts tot een plafond van 10.000 euro.
Er komt ook een overgangsregeling voor wie nog voor 1 december 2014 een overeenkomst met een aannemer afsloot. Die renoveerders moeten zich wel reppen want zij moeten hun aanvraag nog voor 1 februari 2016 indienen. Voor die verbouwers gelden nog de voorwaarden van het oude stelsel.
 


Bron: Netto

U gebruikt een verouderde browser. Upgrade nu naar een moderne browser om ten volle gebruik te kunnen maken van alle functies van onze site: [ X ]