Lees al het laatste nieuws

Vlaming bouwt minder maar renoveert meer

Het aantal bouwvergunningen voor nieuwbouwhuizen en -flats lag in het eerste kwartaal iets hoger dan in de laatste kwartalen vorig jaar, maar is daarmee niet uit het dal. Het aantal vergunningen voor grote woningrenovaties zit wel op een hoog peil.


Het was al zichtbaar in de cijfers over woonkredieten, en blijkt nu ook uit het aantal vergunningen: waar de appetijt van de Vlamingen om een nieuwbouwwoning neer te zetten afgenomen is, zit het renoveren wel in de lift.
 
In het eerste kwartaal van dit jaar werden 4.623 vergunningen voor woningrenovaties toegekend, meldt de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB). Het gaat dus om relatief grote verbouwingen, want voor kleinere ingrepen en vernieuwingen binnen, zonder wijziging aan het bouwvolume, is geen bouwvergunning nodig. Het is van het derde kwartaal van 2010 geleden dat nog zo'n hoog aantal werd gehaald. De VCB stelt wel voorzichtigheidshalve dat het te vroeg is om te stellen dat het om een duurzame heropleving gaat.
 
Een factor die meespeelt, is dat de btw-verlaging voor renovaties (6 procent ipv 21 procent) vanaf volgend jaar enkel nog zal gelden voor woningen van minstens tien jaar oud, waar ze nu maar vijf jaar oud hoeven te zijn. Sommige bouwers werken hun woning in fasen af; voortaan zullen zij dus pas na tien jaar van de verlaagde btw kunnen genieten. Er heerste weliswaar enige onzekerheid over de renovatiepremie, die zou hervormd worden tot een belastingkrediet. Dat is inmiddels teruggedraaid, en vanaf november kunnen opnieuw dossiers worden ingediend voor een renovatiepremie.
 
Woningbouw
Het aantal vergunningen voor nieuwe flats (4.293) en huizen (3.547) is in het eerste kwartaal van 2015 dan wel gestegen tegenover de twee kwartalen daarvoor, maar blijft lager liggen dan in de voorbije vier jaren. 2014 was een bijzonder jaar: in de eerste helft was er een piek van vergunningen omdat kandidaat-bouwers een verstrenging van de energie-eisen voor wilden zijn, waarna in de tweede helft 'een diep dal' volgde waar 'de woningbouw nog altijd niet is uitgeraakt' volgens de VCB.
 
Wallonië
In Wallonië neemt het aantal vergunningen voor nieuwbouwhuizen af, en stijgt dat voor flats. In de zuidelijke helft van het land ligt het aantal vergunningen voor flats pas sinds eind vorig jaar hoger dan dat voor huizen, een situatie die zich in Vlaanderen al langer voordoet. Het aantal woningrenovaties bleef in Wallonië in het eerste kwartaal ongeveer op het gemiddelde niveau van de voorbije jaren.


Bron: Tijd

U gebruikt een verouderde browser. Upgrade nu naar een moderne browser om ten volle gebruik te kunnen maken van alle functies van onze site: [ X ]