Lees al het laatste nieuws

Is zorgvastgoed de toekomst?

De bevolking vergrijst in sneltempo, en voor die vergrijzing moeten dringend oplossingen gevonden worden. Want waar gaan al die ouderen straks wonen? Rusthuizen worden stilaan onbetaalbaar, en mensen willen ook meer privacy. Zorgwonen wordt almaar populairder, en dat trekt dan weer de aandacht van privé-investeerders. Is zorgvastgoed het toekomstrecept om de vergrijzing het hoofd te bieden?
 

Zorgen voor je oude dag

In de jaren die komen, zal het aantal vijfenzestigplussers binnen de Vlaamse bevolking alleen maar toenemen. En dat zal problemen veroorzaken, vooral omdat onze wooninfrastructuur daarop niet voorzien is. Er is een groeiend tekort aan rusthuizen, en wie er wel in slaagt om een plaats te bemachtigen in een verzorgingstehuis komt onvermijdelijk tot de conclusie dat het een bijzonder dure aangelegenheid is. Het gevolg? Zorgvastgoed is goed op weg om ‘booming business’ te worden.
 

Zorgwonen als alternatief

Gelukkig duiken er alternatieve woonvormen op voor ouderen. Opvallend in het zorgwonen is dat privacy en comfort vooropgesteld worden. We willen allemaal graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen en ook daar verzorgd worden. Vandaar dat er zorgwoningen ontstaan die tegemoetkomen aan de behoeften van ouderen, zonder in te boeten aan privacy. Kangoeroewoningen zijn daar een mooi voorbeeld van: een kleinere wooneenheid wordt gebouwd aan of in een bestaande woning, en biedt  plaats aan één of twee hulpbehoevende senioren. Vaak kiezen de kinderen ervoor om hun ouders op die manier aan een zorgwoning te helpen.
 

Investeren in zorgvastgoed

Wie zijn oude dag comfortabel wil doorbrengen, doet er dus goed aan om te investeren in zorgvastgoed. Dat kan een assistentiewoning of serviceflat zijn, maar evengoed een renovatie van je bestaande woning. Die kun je ombouwen tot een zorgwoning, maar hou er wel rekening mee dat zulke renovatieprojecten aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen. Zo moet de ondergeschikte woonheid een geheel vormen met de bestaande woning, en moeten beide wooneenheden eigendom zijn van dezelfde eigenaar. Informeer je vooraf goed over de procedures die je moet volgen en de vergunningen die nodig zijn om van je woning een zorgwoning te maken.

Bron: Logic-immo.be


U gebruikt een verouderde browser. Upgrade nu naar een moderne browser om ten volle gebruik te kunnen maken van alle functies van onze site: [ X ]